Glugg stipendium

MIND THE GAP

Stipendiet delas årligen ut till medmänniskor, föreningar eller organisationer som verkar för att
antingen minska svåra glapp eller arbetar för välbehövliga mellanrum.

Vinnare 2017

Marie Wårell och Per Sundberg

Motivering:

Det är lätt att tycka och tänka, en helt annan sak att göra. Mångfald låter fint men enfald är enklare. Det är simplare att stanna än att fortsätta framåt.
Genom sina produktioner Trämassafabriken, Tyskmagasinen och Fånglägret har Marie Wårell och Per Sundberg skapat rörelse och förändring på en plats med tung historia. De har minskat glappet mellan dåtid och nutid. Gett publiken en totalupplevelse av estetiska uttryck. Och synliggjort sin vision om att skapa en mångkulturell och mångkonstnärlig kreativ plattform och mötesplats.

 

Tidigare Vinnare

2016: Danskollektivet, rörelsen och normbrytarna – JUCK

Motivering:

Med självklarhet och attityd ger de perspektiv och synliggör könsgränser. Utmanar betraktaren. Vidgar tanken och minskar glappet för vem som har rätt att göra vad. De gör livsutrymmet större. Och visar vad som kan hända när en liten höftrörelse får växa.

2015: STINA WOLLTER

Konstnären, pedagogen, radioprofilen, sångerskan, textförfattaren och kroppsaktivisten

Motivering

När du frigör dig från din egen rädsla ger du omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma. Genom sin blotta närvaro, värme, självdistans och sina danser på instagram visar Stina Wollter hur man skapar välbehövliga mellanrum i vardagen. Hon ger inspiration, hopp och styrka. Men framför allt ingjuter hon mod till horder av kvinnor att våga vara ocensurerat fantastiska.

2014: Kvinnojourer i Norrbotten

Motivering

”Det finns ett uttryck som säger ”Det man inte vet mår man inte dåligt av”. Så är det kanske men vissa saker bör vi känna till. Det våld som män utsätter kvinnor för i hemmet syns inte. Hemmet, den plats där alla borde ha rätt att känna sig trygga, är inte en säker borg för alla. Kvinnojourer i Norrbotten utbildar, informerar och riktar strålkastaren på det som vi inte vill veta. Det som är mörkt och otäckt. Och de skapar hopp för kvinnor som vill ta sig ur en nära relation där våld, skam och rädsla är vardag.”

Om Glugg Stipendium

Hösten 2014 delade Glugg Produktion ut sitt första stipendium som består av 10 000 kr och statyetten ”Mind the gap” som är gjord av konstnären Monika Strand. Statyetten väger nästan tre kilo så det här är ett mycket tungt pris.

Kriterier

Stipendiet delas ut till de som:

  • ger människor framtidstro och hopp.
  • bidrar till ökad medvetenhet hos individer, grupper och samhälle.
  • gör livet roligare.

Jury

Glugg Produktions medarbetare nominerar och utser vem stipendiet ska ges till. Detta är alltså inget stipendium som man kan söka. Man kan bara hoppas att man ska få det.

Vill du veta mer?

Hör av dig via mejl eller telefon.

Bara trycka på gröna knappen!